یادداشت دکتر حکیمی راد به مناسبت روز روانشناس
33 بازدید
دکتر الهام حکیمی راد، استادیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی به مناسبت روز روانشناس یادداشتی منتشر کرده است که در ادامه می خوانید:
روز روانشناس، فرصتی است برای گرامیداشت تلاشها و دستاوردهای روانشناسی، حرفه و دانش ارزشمندی که در بهبود سلامت روان و کیفیت زندگی افراد نقش حیاتی دارد. بهعنوان یک روانشناس و عضو هیأت علمی دانشگاه، وظیفه خود میدانم تا در این روز ویژه، اهمیت این رشته و تأثیر آن بر جامعه را یادآور شوم.
روانشناسی زمینه را برای درک بهتر ذهن، احساس و کارکرد انسانها مهیا میسازد در دنیای امروز و با افزایش فشارهای اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی، نیاز به خدمات روانشناختی بیش از پیش احساس میشود. روانشناسان با ارائه مشاوره، درمان و پژوهشهای علمی، به افراد کمک میکنند تا با چالشهای زندگی روزمره مقابله کنند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
ارائه خدمات روانشناختی به دانشجویان از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند تأثیرات مثبتی بر روی سلامت روان و عملکرد تحصیلی آنها داشته باشد. خدمات روانشناسی به دانشجویان کمک میکند بر چالشهایی مانند استرس، اضطراب، افسردگی و فشارهای اجتماعی فائق آیند و در نتیجه عملکرد تحصیلی بهتری حاصل شود.
از سوی دیگر، خدمات روانشناختی و مشاوره به تقویت مهارتهای ارتباطی و اجتماعی دانشجویان که برای ایجاد روابط مثبت با همکلاسیها و استادان حیاتی هستند، کمک میکند و به آنان یاری می رساند تا در مراحل مختلف تحصیلی از جمله انتخاب رشته، شغل آینده و مسائل شخصی با دقت بیشتری تصمیمگیری کنند. خدمات روانشناختی با القاء خودآگاهی به دانشجویان و در نتیجه افزایش اعتمادبهنفس، مشارکت فعالتر دانشجویان در فعالیتهای کلاسی و اجتماعی را در پی دارد. به علاوه با شناسایی زودهنگام مشکلات و ارائه راهکارهای مناسب از طریق خومات روانشناسی، از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری میگردد.
اهمیت خدمات روانشناسی برای کودکان و نوجوانان نیز بر متخصصین امر پوشیده نیست، خدمات روانشناسی به این گروه سنی علاوه بر درمان مشکلات موجود، برای توسعه مهارتهای اجتماعی، عاطفی و شناختی ابزارهای لازم را فراهم میآورد. آموزش مهارتهای حل مسئله، مدیریت احساسات و ارتباط مؤثر به کودکان و نوجوانان کمک کند با چالشهای زندگی بهتر کنار بیایند. همچنین، مشاورههای روانشناختی به والدین نیز کمک میکند روشهای مؤثری برای حمایت از فرزندان خود بیاموزند و محیط سالمتری برای رشد آنها فراهم آورند.
اگرچه روانشناسی دستاوردهای قابل توجهی داشته است، اما هنوز هم با چالشهای بسیاری مواجه است. یکی از این چالشها، نادیده گرفتن سلامت روان در مقایسه با سلامت جسمانی است. بسیاری از افراد هنوز هم از مراجعه به روانشناس هراس دارند یا تصور میکنند که نیاز به کمک ندارند. همچنین، متأسفانه هزینه خدمات روانشناسی و مشاوره در ایران تحت حمایت بیمه پایه نیست. به همین دلیل بسیاری از افراد به اندازه کافی از خدمات روانشناختی بهرهمند نمیشوند و در نتیجه، مشکلات روانیشان تشدید میشود.
از سوی دیگر، با پیشرفتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات فرصتهای جدیدی برای ارائه خدمات روانشناختی ایجاد شده است. مشاوره آنلاین، اپلیکیشنهای سلامت روان و منابع آموزشی دیجیتال دسترسی به خدمات روانشناختی را تسهیل و در دسترس میکنند.
ما به عنوان اعضای هیأت علمی دانشگاه، وظیفه داریم نسل جدیدی از روانشناسان را پرورش دهیم که نه تنها از دانش لازم برخوردار باشند، بلکه برای مواجهه با چالشهای دنیای واقعی نیز از توان و مهارتهای کاربردی موردنیاز برخوردار باشند. آموزشهای جامع و پژوهشهای کاربردی باید در کنار هم قرار گیرند تا بتوانیم به بهبود وضعیت سلامت روان جامعه کمک کنیم.
پایانسخن، روز روانشناس فرصتی است برای یادآوری اهمیت حرفه روانشناسی و سپاس از تمام افرادی که در این زمینه فعالیت میکنند. بیایید با هم تلاش کنیم تا آگاهی عمومی را درباره سلامت روان افزایش دهیم و به ارتقاء کیفیت زندگی افراد کمک کنیم. امیدوارم که همه ما بتوانیم با همدلی و تلاش مستمر، برای خود و نسلهای آینده،دنیایی بهتر بسازیم.
میتوانید این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید: